Kako napisati diplomski u tjedan dana?

Kako napisati diplomski u tjedan dana?

U Štreberaju smo do sada ispratili masu studenata – od prvih, brucoških dana, pa sve do zadnjih godina studija. Pisanje diplomskog (čitaj: ili završnog) rada mnogima predstavlja jednu od najomraženijih aktivnosti.🤮🤮🤮

Je li moguće napisati diplomski u tjedan dana?

Kratko i jasno: DA. Znamo mnoge naše studente koji su to uspjeli.

Istina je da će to uglavnom potrajati i do mjesec dana (posebice ako želiš napisati stvarnooo dobar diplomski), ali uz dobru organizaciju je moguće taj proces znatno skratiti. 

Kako se orgnizirati?

Kroz naše dugogodišnje iskustvo smo naučili što studentima predstavlja najveći problem i na što troše najviše vremena, a mi smo eksperti za uštedu vremena. Prati naše savjete i napiši rad bez muke.

Long story short

 • Samo kreni. Odmah se baci na posao, bez previše filozofiranja.
 • Forma. Forma. Forma. Citiranje, margine, fontovi i slične stvari. We’ve got your back!
 • Pripremi se. Studenti najviše vremena troše zbog loše pripreme. Imamo puno savjeta.
 • Istraživanje. Ne znaš kako bi proveo istraživanje? I za to imamo rješenje.
 • Sistematizacija. Ne možeš pisati 3 poglavlja od jednom, piši jedno po jedno.

SAmo kreni

Najbolji savjet koji ti možemo dati je da prestaneš izmišljati opravdanja za odgađanje pisanja rada. Znamo da sad zvučimo k’o tvoja mama, ali vjeruj nam da znamo o čemu pričamo. Uzmi si slobodan tjedan i baci se na posao. Potpuno je normalno da u samom startu imaš 1000 pitanja u glavi, ali zato su tu tvoj mentor, stariji kolege i (naravno) mi.

Ako negdje zapneš s prijavom teme, traženjem literature, istraživanjem, ili ti jednostavnu bude dosadno, slobodno nas kontaktiraj za individualne konzultacije oko tvog rada. david@referada.hr 

forma, forma, forma

Cijela poanta završnog i diplomskog rada je zapravo da pokažeš kako se znaš koristiti literaturom.

Tvoj mentor će podjednako gledati sadržaj tvog rada kao i formu. Većina studenata se s uređivanjem rada namuči jednako kao i s pisanjem istog. Najviše vremena možeš uštediti upravo na tome. Forma rada se prvenstveno odnosi na sljedeće stavke:

 • Naslovna strana
 • Izgled rada (margine)
 • Tekst (font, veličina, prored…)
 • Citiranje
 • Popis literature

Za sve ovo smo se pobrinuli mi. Prvo skini naš predložak diplomskog rada u Wordu, a zatim pročitaj pravila citiranja, kako bi se i tu ubrzao.

Pripremi se

NAPRAVI PLAN

Dobro si čuo. Napravi vražiji plan jednom u životu. Ne traži neke fancy aplikacije. Dovoljni su ti papir i olovka da složiš plan. 

Good news! Pola plana već imaš! Tvoja dispozicija (sadržaj rada) je zapravo pola tvog plana. 

Sadržaj rada = Plan

Plan ti pomaže da budeš usredotočen i fokusiran samo na jednu stvar. Multitasking je 💩💩💩. Nemoj si zabrijavati da ćeš multitaskingom ubrzati stvari. Najgore što možeš raditi je pisati svako poglavlje “po malo”, pa će se to na kraju posložiti. NEĆE! 

PRIMJER PLANA

Zapamti – moguće je napisati diplomski u tjedan dana. Istina je da ćeš se ubiti od posla, ali moguće je. Evo primjera plana kako bi to trebalo izgledati. 

Ako si možeš priuštiti 2-4 tjedna pisanja, bilo bi puno bolje. U tom slučaju samo pomnoži sve sa brojem tjedana koje si si uzeo za pisanje.

Matematika diplomskog: 

 • 40-60 stranica. Tvoj završni rad bi trebao imati oko 40, a diplomski 60 stranica ukupno (uključujući popis literature i sve ostalo što ide u rad). 
 • Prvi dan si ostaviš za istraživanje literature, čitanje, podcrtavanje… (aka. ufuravanje)
 • Zadnji dan je za pregled gramatike, konačno uređivanje, potrebnu doradu… (aka. peglanje)
 • 5 dana za pisanje. Ostaje nam 5 dana za pisanje. S obzirom da se moramo ubiti od posla, računamo cca 10h/dan. (npr. 08-13h + 16-21h). Ostane ti još vremena i za kavu, teretanu, pivu… sve. Samo se drži plana!
 • 1-2 str/h. Neki prosjek za pisanje OK diplomskog rada (ne najbolji, ali definitivno ne i najgori) je 1-2 stranice po satu. Nemoj biti frustriran ako je u početku to sporije, svima je tako. Isto tako, nekada ćeš 3 sata pisati jednu stranicu, pa ćeš naletiti na dobar izvor literature, sliku, grafikon, nabrajanje i u pol sata ćeš nadoknaditi sve izgubljeno.
 • 60 str = 40 h pisanja. Jednostavnom matematikom dolazimo do zaključka da nam za diplomski treba cca 40 sati pisanja (ako uzmemo prosjek od 1,5 str/h). 
Primjer plana
0. dan – Priprema
1. dan – Ufuravanje – ne pišem još ništa, samo skupljam literaturu
2. dan – 2. Poglavlje – (1. Uvod piše na kraju) Drugo poglavlje treba imati cca 10-15 str.
3. dan – 2. + 3. Poglavlje  Trebat će ti neko vrijeme da uđeš u shemu. Zato će pisanje u startu biti sporije.
4. dan – 4. poglavlje – Ovisno o radu, 3. će vjerojatno imati isto 10-15 str, a 4. 20ak.
5. dan – 5. poglavlje – Peto će vjerojatno biti istraživanje. Za njega će ti nekada trebati više, nekada manje vremena; ovisno o kompleksnosti.
6. dan – Uvod + zaključak + peglanje
 

Istraživanje

Ako u radu imaš i empirijski dio, odnosno radiš neko istraživanje, to poglavlje će ti biti najvažnije i na obrani očekuj najviše pitanja o njemu. Prema našim iskustvima poglavlje s istraživanjem uglavnom imaju oko 25 stranica, pa si tako računaj da ti teorijski dio prije njega ukupno mora imati oko 30 stranica.

HINT: Istraživanje će ti uzeti najviše vremena. U tom slučaju kreni s empirijskim dijelom paralelno s teoretskim, kako bi uštedio na vremenu. U prijevodu, ako imaš ankete, neka se one  skupljaju dok pišeš teorijski dio.

HELP! Sve znamo, mnogima treba pomoć oko statističke obrade podataka. Bez brige. Naš Tomo to ima u malom prstu🤙. Javi nam se i vidi kako ti možemo pomoći.

Email: tomislav@referada.hr; 
Mob: 099/306 3232

sistematizacija

Piši odmah konačnu verziju!

Ako misliš rad stvarno napisati u tjedan dana, nema prostora za bezvezno nabacivanje copy/pastanih dijelova raznih knjiga, pa ću se kasnije pozabaviti uređenjem, citiranjem, spajanjem cjelina… Pišeš odmah konačnu verziju, što znači da odmah moraš paziti na:

 • logičan slijed misli, 
 • dobro citiranu literaturu,
 • uređenje rada.
 

zaključak

Na kraju svega se pitaš: Je li stvarno moguće napisati diplomski u tjedan dana? Naš odgovor i dalje ostaje isti: Da, uz dobru pripremu, puno kave i puno sati rada je moguće napisati diplomski u tjedan dana.

Zato, prestani trošiti vrijeme na na netu, skini naš predložak rada i kreni pisati!

Reci nešto pametno