Kako napisati diplomski u tjedan dana?

U Štreberaju smo kroz svo ovo vrijeme masu studenata ispratili od prvih, brucoških dana, pa sve do zadnjih godina studija. Pisanje diplomskog (čitaj: ili završnog) rada mnogima predstavlja jednu od najomraženijih aktivnosti.

Bez brige! Zato smo mi tu ta ti pokažemo kako to zapravo uopće nije težak zadatak, ako se dobro organiziraš. I da, istina je da su najbolji studenti uz naše savjete uspjeli napisati diplomski u samo tjedan dana. Pa stoga, krenimo redom.

Kroz naše dugogodišnje iskustvo smo naučili što studentima predstavlja najveći problem i na što troše najviše vremena, a mi smo eksperti za uštedu vremena. Prati naše savjete i napiši rad bez muke.

  • Samo kreni. Odmah se baci na posao, bez previše filozofiranja.
  • Pripremi se. Studenti najviše vremena troše zbog loše pripreme.
  • Word. Muke po studentu zvane uređivanje u Wordu. (čitaj dalje – imamo iznenađenje!)
  • Sistematizacija. Ne možeš pisati 3 poglavlja od jednom, piši jedno po jedno.
  • Citiranje. Na ovo studenti gube NAJVIŠE VREMENA. Nauči od nas kako se ubrzati.

POVEZANO: [PRO TIPS] Kako pravilno citirati u radovima?

 

SAMO KRENI!

Najbolji savjet koji ti možemo dati je da prestaneš izmišljati opravdanja za odgađanje pisanja rada. Znamo da sad zvučimo k’o tvoja mama, ali vjeruj nam da znamo o čemu pričamo. Uzmi si slobodan tjedan i baci se na posao. Potpuno je normalno da u samom startu imaš 1000 pitanja u glavi, ali zato su tu tvoj mentor, stariji kolege i (naravno) mi.

Ako negdje zapneš s prijavom teme, traženjem literature, istraživanjem, ili ti jednostavnu bude dosadno, slobodno nas kontaktiraj za individualne konzultacije oko tvog rada. (david@referada.hr)

NAPRAVI PLAN

Bez plana si potpuno izgubljen i taj osjećaj je zapravo ono što te najviše koči. Zato si napravi plan što ćeš raditi koji dan i drži se tog plana. Sadržaj rada će ti biti najbolji vodič za tvoj plan. Pogledaj primjer:

Priprema

Uzmi si prvi dan za pripremu svega i malo razmišljanja o tome što ćeš staviti u koje poglavlje. Neka ti prvi dan služi za traženje i čitanje literature. Najbolje ti je prvo krenuti od knjiga kako bi dobio širu sliko onoga o čemu pišeš, a poslije se koncentriraš na stručne i znanstvene članke.

Budi selektivan.

Ne moraš pročitati cijelu knjigu. Bitno je da brzo stekneš dojam što ti je bitno, a što nije. Nemoj trošiti previše vremena u startu da se ovaj korak ne bi odužio na 10 dana. Jedan radni dan ti je za ovo čisto dovoljan.

WORD DOKUMENT

Odmah si prvi dan pripremi Wordov dokument u koji ćeš pisati svoj rad. Izbaci loše navike neurednog nabacivanja citata po različitim dokumentima u kojima se ni sam ne možeš snaći. Odmah piši konačnu verziju rada.

Wooohoooo… Za ovaj dio smo se mi pobrinuli. Napravili smo ti predložak već gotovog rada u Wordu s hrpom korisnih savjeta.

Prati nas na Facebooku i pokupi još puno ovakvih korisnih stvari.

POGLAVLJA

Ne lutaj!!!

Prvo poglavlje ti je uvod i njega pišeš zadnjeg. Ako se tvoj rad zove „Uloga pratećih vokala u modernoj narodnoj muzici“ prvo poglavlje će ti vjerojatno biti „Prateći vokali“, a prvo potpoglavlje „Pojmovno određenje pratećih vokala“.

Pazi da ne trošiš vrijeme na lutanje. Ako pišeš o pojmovnom određenju  pratećih vokala, onda pišeš samo o tome i istražuješ samo to. Ne dozvoli mislima da lutaju i drži se plana. U početku će ti biti možda malo teže, pa će ti za prvo poglavlje možda trebati 2-3 dana, ali ako se dovoljno dobro skoncentriraš, bez problema možeš napisati jedno poglavlje po danu.

SISTEMATIZACIJA

Tvoj završni rad bi trebao imati oko 40, a diplomski 60 stranica ukupno (uključujući popis literature i sve ostalo što ide u rad). Razmišljaj o tome koliko bi koje poglavlje trebalo imati stranica. Četvrto i peto (koja su uglavnom okosnica rada) poglavlje će ti  imati najviše stranica, svako po 20ak stranica, a ova prva dva uvodna (drugo i treće) po 5 do 10.

ISTRAŽIVANJE

Ako u radu imaš i empirijski dio, odnosno radiš neko istraživanje, to poglavlje će ti biti najvažnije i na obrani očekuj najviše pitanja o njemu. Prema našim iskustvima poglavlje s istraživanjem uglavnom imaju oko 25 stranica, pa si tako računaj da ti teorijski dio prije njega ukupno mora imati oko 30 stranica.

HINT: Istraživanje će ti uzeti najviše vremena. U tom slučaju kreni s empirijskim dijelom paralelno s teoretskim, kako bi uštedio na vremenu. U prijevodu, neka se ankete skupljaju dok pišeš teorijski dio.

 

Povezana tema: Kako započeti statističku analizu podataka?

 

CITIRANJE

Druga stvar koja ti oduzima puno vremena u pisanju diplomskog je uređivanje rada. Cijela poanta završnog i diplomskog rada je zapravo da pokažeš kako se znaš koristiti literaturom. Tvoj mentor će podjednako gledati sadržaj tvog rada kao i formu. Većina studenata se s uređivanjem rada namuči jednako kao i s pisanjem istog. Najviše vremena možeš uštediti upravo na tome. Forma rada se prvenstveno odnosi na sljedeće stavke:
[list icon=”check” font_size=”16″ icon_color=”#97d700″ text_color=”#000000″ columns=”1″ bottom_margin=”10″]

  • Naslovna strana
  • Izgled rada (margine)
  • Tekst (font, veličina, prored…)
  • Citiranje
  • Popis literature

[/list]

Od svega ovoga, tvoja briga će biti samo pravilno citirati literaturu. Sve ostalo ćeš naći u našem predlošku kada ga objavimo.

Kod citiranja ćeš morati naučiti gdje se pronalazi kvalitetna literatura i kako se ona ispravno citira. Ovo je posebna tema za sebe i nju ćemo obraditi u posebnom članku.

 

ZAPAMTI! Ako se dobro pripremiš, bez problema možeš napisati diplomski u tjedan dana. Zvuči cool? Onda se primi posla i prati nas za još puno korisnih savjeta.

 

Kako započeti statističku analizu?

[TEST] Saznaj koji stil učenja najbolje odgovara tvojoj osobnosti!