Opis

Statistika je dosta težak kolegij i studentima najčešće zadaje muke. Morat ćeš se malo potruditi kako bi pohvatao način rješavanja zadataka i razumio gradivo.

Mi smo ti pripremili sve što ti treba za uspješno polaganje ovog ispita. Pročitaj naše savjete i baci pogled na naše skripte.

Klikni “+” za više informacija o ovom kolegiju.

Kako učiti statistiku?

Obvezna literatura. Knjiga “Statistika”, a autori su: Vlasta Bahovec, Ksenija Dumičić… Zagreb: Element 2015

Prezentacije. Isprintaj prezentacije i nadopuni ih s onim što je naglašeno na predavanjima. Svi profesori imaju dostupne prezentacije, osim profesorice Čizmić. Za nju postoji skripta za koju si već sigurno čuo.

Skripta. Dolje možeš pronaći neke od najpoznatijih skripti.

Računovodstvo
Aktiva ti nije jednaka pasivi? Bez brige,uz naše skripte, kvizove, primjere ispita... lako ćeš to riješiti.
Vidi više
Poslovne financije
Zadaci. Teorija. Priprema za usmeni. Primjeri ispita. Ma imamo sve! Na tebi je samo da dođeš.
Vidi više

Kako izgleda ispit i kolokvij iz statistike?

Ispit. Ispit se piše dva puna sata, a sastoji se od 5 zadataka. Za prolaz trebaš točno započeti svaki zadatak. Ako položiš pismeni dio, čeka te usmeni koji se kod većine profesora provodi pismenim putem. Prvi zadatak u ispitu obuhvaća gradiva numerički niz, distribuciju frekvencija, nominalni niz i mjere koncentracije. U drugom zadatku dolaze vjerojatnosti. Treći obuhvaća sve procjene parametara i testove, a četvrti regresiju. U zadnjem zadatku dolaze vremenski niz i trend modeli.

Kolokvij. Kolokviji iz statistike sastoje se od po tri zadatka koja obuhvaćaju većinu obrađenog gradiva.

  • 1.kolokij. Prvi zadatak obuhvaća isto gradivo kao i ispit. U drugom zadatku dolaze vjerojatnosti, a u trećem vremenski niz.
  • 2.kolokvij. Prvi zadatak obuhvaća procjene parametara i testove. U drugom zadatku dolazi regresija, a u trećem trend modeli.

Različiti ispiti kod različitih profesora? Koncept ispita/kolokvija iz statistike je na razini katedre.

Skripte

  • Mala-skripta.pdf
  • Statistika-by-Štreberaj-Pregled.pdf

Prijavite se da bi mogli preuzeti skripte

9 ects

Semestar: II.
Preduvjet: ne
Kolokvij: Da
Usmeni: Da
Projekt: Ne

Komentari

Prijavite se da komentirate!

Anonimno

Paula je čudo! Predmet za koji sam mislila da će biti najteži lako sam položila, da Paula predaje bilo koji predmet išla bih kod nje 🙂

30.09.2018 u 17:29

Danijelvolistatistiku

Paula je najbolja!! Najteže zadatke pretvara u najlakše, komplicirano pretvara u jednostavno!! Iznimno je draga i susretljiva!! Ima jedinstven pristup i način rada sa studentima!! Gradivo izlaže na izrazito simpatičan način tako da i oni najdosadniji zadaci postanu zanimljivi 😀 Vidi se da voli jako voli svoj posao, odgovorna je, zna se šaliti, jednostavno je stvorena za to!! Naravno da se i od studenata očekuje također doprinos, jer nije ni Paula svemoguća. Ako se redovito ući, ponavlja, vježba, neće biti nikakvih iznenađenja na ispitu i prolaz je zagarantiran!!Ukratko, Paula je ČUDO!!

25.02.2018 u 17:33

Martina Tropčić

Za Paulu imam samo riječi hvale, od toga što zna objasniti na način da uistinu razumiješ, ima toliko strpljenja, uvijek je tu za svako pitanje, uvijek će odgovoriti i biti dostupna, cijelo vrijeme je podrška i ohrabruje, svakome bih preporučila da odabere instrukcije kod nje bez razmišljanja!!

13.02.2018 u 21:06

mvugrine

Paula je čudo 🙂
Instrukcije u Štreberaju su mi stvarno puno pomogle, i statistiku je objasnila na jednostavan način … davnih tamo tamo davnih godina na stručnom studiju položila sam statistiku…i sada sam odlučila položiti razliku.
S Paulom i njenim načinom učenja i vježbanja zadataka,
zaista je lako naučiti statistiku … pusa draga Paula :* i hvala ti

31.12.2016 u 22:32

Dubravka Sigečan

dojmovi sa drugog roka iz statistike?

21.02.2015 u 11:43

SILVIJA

rok 3.2.2015
1 zadatak distribucija f. u razredima izracunati: medijan analiticki i graficki, bowlejeva mjera sim. i objasnit ju. 2 zad. vjerojatnosti.tablica s vise stupaca bilo uvijetna vjerojatnost iskljucna itd…3 zadatak metoda uzoraka-2 populacije vrlo jednostavno izracunat test na donju granicu interpretirat i objasnit rijecima kao ponudeno dobis n,s i xpotez…4 zadatak visestruka regresija sa tablicom gdje dobis sve potrebno da sam uvrstis u jednadbu,morali smo napisat procjenjenu jednadbu i int regresijski koef., test o znacajnosti varijable x1 i objasnit ishod…i 5 zadatak prve diferencijacije i prosijek diferencijaije u obliku tablice i interpretacije tih diferencijacija

eto ovak je izgledao prvi rok u drugom mjesecu…bio je ok ni pretezak ni prelagan…bili su svi zadaci koje smo prolazili s tomom tak da nije bilo iznenadenja! 🙂

Sretno!

03.02.2015 u 16:02

Marija Stoponja

ja sam to kroz iglene usi prosla na neku srecu, tek sad vidim kolko se ljudi s tim muce…lakse je nama koji smo isli u ekonomsku, pa imamo podlogu

15.12.2014 u 12:14

Ivona Sedar

Ja sam imala asistenticu Palić, sve super bilo, kolokviji su bili lagani i taj usmeni na kraju nije bio nešto težak. Imala sam Prof. Kurnogu Živadinović, Pitanja su zbilja osnovna i moraš stvarno osnove napisati da ne padneš.

15.12.2014 u 11:50

Marko Petrović

Bio kod prof Čizmić… pismeni nije tako težak… ali usmeni me rušila dva puta, od čega jednom STVARNO nisam znao, a drugi put… onako 🙂 Na kraju sam položio uz malu pomoć instrukcija.

15.12.2014 u 11:36

Marin Propalić

Jedan od zahtjevnijih kolegija ako ne idete na vježbe plus usmeni kod nekih profesora znaju predstavljati užasnu glavobolju! Za Čizmić znam iz vlastitog iskustva, a čuo sam da Bahovec zna imati isto zeznut pismeno-usmeni

15.12.2014 u 11:27

Ante Primorac

Instrukcije u Štreberaju su mi stvarno puno pomogle, pošto sam se prvi put susreo sa statistikom

01.12.2014 u 16:47