Opis

“Ti si moj kapital. Volim te racionalno, ekonomično, bez obzira na amortizaciju. Nikada te neću rashodovati iz svoje ljubavi. Volim te kao višak u proizvodnji. Nikada te neću knjižiti na otpisanu vrijednost, jer ti si moj izvanredni prihod…”

Ovako računovođa iskazuje svoju ljubav … 🙂

Nisi ga baš skužio?! Nemaš beda, jer nakon što položiš ovaj kolegij imat ćeš i ti svoju pjesmicu! Primi se učenja na vrijeme i idi redovno na nastavu. Pripremili smo ti i neke osnovne info da znaš što te čeka pa svakako “baci pogled”!

Klikni “+” za više informacija o ovom kolegiju.

Iz čega učiti Računovodstvo I?

Obvezna literatura. 

  • Žager, K., Tušek, B. i ostali “Računovodstvo I”, Računovodstvo za neračunovođe (2016).

Prezentacije. Svaki profesor ima svoje prezentacije, isprintaj ih i nadopuni s onim što je naglašeno na predavanjima. Prezentacije bi mogle biti dovoljne za kolokvije, ali ne i za ispit.

Skripta. Dolje možeš pronaći neke od najpoznatijih skripti.

Računovodstvo
Aktiva ti nije jednaka pasivi? Bez brige,uz naše skripte, kvizove, primjere ispita... lako ćeš to riješiti.
Vidi više
Poslovne financije
Zadaci. Teorija. Priprema za usmeni. Primjeri ispita. Ma imamo sve! Na tebi je samo da dođeš.
Vidi više

Kako izgledaju ispit i kolokvij iz Računovodstva I?

Ispit. Ispit se piše 90 min. Ukupno ima 100 bodova, 50 iz teorije i 50 iz zadataka.

  • Teorija. Teorija se sastoji od 15 pitalica (15 bodova) i nadopunjavanja (koja nose 35 bodova).
  • Zadaci. Prvi zadatak je vezan uz izvještaj o novčanom toku. Dobiješ nekoliko poslovnih promjena i trebaš izračunati iznose nekih pozicija. Drugi zadatak se odnosi na izračun amortizacije (stope i iznosa). U trećem zadatku trebaš od zadanih početnih stanja sastaviti bilancu, unijeti početna stanja na t-konta, proknjižiti cca 17 poslovnih promjena. I u zadnjem zadatku dobiješ razbacane stavke rdg – a (pazi, može biti i višak info) i trebaš sastaviti račun dobiti i gubitka po jednoj metodi.

Kolokvij. Kolokvij se piše otprilike 45 min. Ukupno ima 50 bodova, 25 iz teorije i 25 iz zadataka.

  • Teorija. 10 pitalica (10 bodova) i nadopunjavanja (15 bodova).
  • Zadaci. Dobiješ nekoliko početnih stanja i trebaš navesti osnovnu računovodstvenu jednadžbu te pomoću nje izračunati nepoznati iznos na jednoj poziciji. Nakon toga trebaš otvoriti početna stanja na kontima i proknjižiti 10-ak poslovnih promjena. Na kraju je potrebno zaključiti sva konta i sastaviti zaključnu bilancu po zadanom kriteriju.

Uvjet za prolaz. 60% teorijskog dijela i 60% zadataka. Isti uvjeti vrijede i za kolokvije i za ispit.

 

 

 

 

Skripte

  • Računovodsvo-by-Štreberaj-Pregled.pdf
  • Bubalica.pdf

Prijavite se da bi mogli preuzeti skripte

6 ects

Katedra: Računovodstvo
Semestar: III.
Kolokvij: Da
Usmeni: Ne
Projekt: Ne

Komentari

Prijavite se da komentirate!

PatriciaPotu

Tonka je apsolutno cudo!
Sve objasni milion puta ako treba, stvarno je maksimalno fleksibilna i dostupna u svako vrijeme!
Racunovodstvo polozeno sa 5, poslovne sa 4, sve zahvaljujuci štreberaju i Tonki koji te tocno usmjere na ono sto moras znat!!
Zbogom ucenju napamet!!

29.01.2019 u 22:16

Anita94

Tonka je VRHunska instruktorica, vrlo pedantna i puna strpljenja. Objasnjava od ciste 0 te se svakome pojedincu posveti podjednako. Od studenta izvlaci maksimum. U svako vrijeme dostupna za sva pitanja i “nejasnoce”. Poklanja svoje slobodno vrijeme za pomoc svima. Odlicno motivira 🙂 Super lokacija, super prostor, super materijali, i na kraju, super ocjena u indeksu. Sve pohvale ekipi Streberaja 🙂

04.12.2017 u 21:01

M B

Gdje su vam skripte nestale???

03.07.2016 u 20:36

astrid

Antonina je odlična instruktorica, nema tog zadatka koji se može pojaviti na ispitu a da ga ona na instrukcijama detaljno ne objasni (pa čak i tip zadatka koji se jednom pojavio na roku davnih dana). Uz njezinu pomoć stvarno je nemoguće ne položiti ispit!

01.03.2016 u 23:12

Ivan Slunjski

Odlične instrukcije,odlična instruktorica,odlična lokacija i 5-ica u indeksu ! 🙂 Sve pohvale Antonini ( da je bolja nebi valjala) 😉

31.01.2016 u 18:56

Val Natine

Instrukcije za svaku preporuku i pohvalu! Instruktorica Antonina se pokazala jako sistematičnom, odlično objasni gradivo, teoriju i zadatke ti približi i na razumljiv način sve interpretira. Tko god želi položiti bez problema s odličnom ocjenom, preporučujem. 🙂

31.01.2016 u 15:55

Lovro Maravić

Odlično organizirane instrukcije i jos bolja poduka.Sve odrađeno na vježbama doslo je u kolokviju,sve pohvale:)

28.01.2016 u 13:54

Pekar Emdi

Zanemario sam računovodstvo i bilo mi je teško pohvatati sve bez pomoći pa sam se odlučio na instrukcije.Odlična stvar, prolaze se svi zadaci po vježbama, a Antoninina skripta je više nego dovoljna za pismeni.Na kraju 4 u indexu 🙂 Preporučam svima

27.01.2016 u 16:45

Aurora Katarina

savjet svima koji idu na ispit iz računovodstva.
teorija – bazirajte se na financijske izvještaje (dobro naučiti sve vrste i obilježja financijskih izvještaja, 5 ih je i bitni su), knjigovodstvene isprave (obilježja, vrste isprava, konto), poslovne knjige (glavne poslovne knjige i pomoćne – glavna obilježja), troškove (sve vrste troškova, podjele i obilježja; u to ulaze i one metode kalkulacija i slično, dakle, troškove rasturat), naučit i neka glavna obilježja prihoda, rashoda, imovine, obveza i kapitala, promjene (koncentrična, periferna, centrifugalna i centripetalna). ostatak pročitajte iz knjige i pogledajte si pitalice i pitanja na nadopunjavanje s prijašnjih rokova, jako puno stvari se ponavlja. preporučila bi da ovaj dio sami uzmete i izvlačite bilješke iz knjige, tako će vam najbolje sjest gradivo.
zadaci – nema drugog savjeta nego vježba vježba i samo vježba. najčešće vam dođe sastaviti početnu bilancu, rdg i metode kalkulacije. prođite dobro sve vježbe sa seminara, uglavnom je većina stvari tamo obrađena (uz to, prođite i načine na koje se knjiže manjkovi i viškovi, toga bude, ali mislim da nije obrađeno na seminaru).
uglavnom, svima koji idu na ispit želim puno sreće! i vjerujte mi, prolazno je, samo treba malo više zapet i izvježbat 🙂

24.06.2015 u 16:18

Ivona Sedar

Bila sam kod prof K.Žager. Sve što smo radili na vježbama došlo u kolokvijima, kriterij ocjenjivanja fer i sve u svemu super iskustvo 🙂 Petica u indeksu

15.12.2014 u 11:46