[PRO TIPS] Kada početi učiti za jesenske rokove?

Umjesto da razmišljaš o komadima na plaži, tvoje misli su zaokupljene s onih par komada koji su ti ostali za jesenski rok? Kako bi tvoje ljeto bilo što opuštenije, donosimo ti nekoliko savjeta o tome kako i kada krenuti s učenjem!

MIRNA SAVJEST ZA BEZBRIŽNO LJETO

Kako bi umirio svoju savjest, prije no što odeš na more raspitaj se kod svojih kolega, u kopiraonama i na www.referada.hr iz kojih je materijala (uz službenu literaturu) najbolje pripremati ispit. Nakon toga te materijale je uputno pribaviti kako bi sve bilo spremno za početak učenja kada za to dođe vrijeme.  

Skripta on the beach?

Nemoj žuriti, polako! Cijenimo tvoju volju i trud, ali nećemo se lagati. Jesi li ikad ikoga vidio da uči na plaži? Nakon cijele akademske godine zaslužio si barem dva tjedna odmora od studiranja. Vjeruj nam, i tvoj mozak žudi za odmorom, za kojim koktelčićem i suncem. Kako bi tvoje učenje bilo efikasnije, daj mu vremena da se očisti od svih misli vezanih uz faks i da predahne.

KADA KRENUTI?

Najveće pitanje od svega je KADA početi s pripremanjem ispita? ☺To, naravno, prvenstveno ovisi o količini i težini ispita koje moraš položiti. Pretpostavimo da su ispiti s više ECTS-a ujedno i teži (što naravno nije uvijek slučaj).

Tvoj ispit ima 9ECTS-a

Ovo su najteži i najzahtjevniji ispiti na našem faksu, pa zahtijevaju i najviše vremena za pripremu gradiva. Kako bi savladao svo gradivo važno je krenuti na vrijeme. Ove godine rokovi počinju dosta rano (prvi su već 28.8), a između dva roka je otprilike 10 dana.

Zbog toga ti savjetujemo da s pripremanjem ispita kreneš barem 2 do 3 tjedna prije ispitnog roka, pogotovo ako ispitno gradivo sadrži računske zadatke i grafičke prikaze.

Ono što ti može biti od velike pomoći za pripremanje tako opširnih ispita je zlatno pravilo učenja koje kaže: „Napravi plan kako bi ti bio organiziran dan!“.

Već sigurno i sam znaš procijeniti koliko ti vremena treba da savladaš gradivo, no kako bi bio efikasniji potreban ti je plan učenja. Uzmi si list papira ili nekakvu bilježnicu u koju ćeš zapisati koliko planiraš učiti koji dan i koje gradivo u tom danu trebaš savladati.

Po našoj procjeni za ispit od 9 ECTS-a potrebno je:

  • 40 do 60 sati učenja
  • 10 sati za ponavljanje gradiva

*Čast iznimkama poput poslovnih financija koje su po težini kao i oni ispiti od 9 ECTS-a.

 

Molim te, nemoj tih 40-60 sati učenja nagurati u pet dana jer je prevelika količina gradiva koja će u tvojoj glavi uzrokovati kaos.

 

Tvoj ispit ima 6 ECTS-a ili manje

Ovo su manje zahtjevni kolegiji, no nemoj da te to zavara. Za njih je isto potrebno uložiti trud i vrijeme te napraviti dobar plan učenja!

Po našoj procjeni za ispit od 6 ECTS-a potrebno je:

  • 20 do 40 sati učenja
  • 10 sati za ponavljanje gradiva

 

Pokušaj te sate učenja rasporediti kroz tjedan do dva, pa je naša preporuka da s pripremanjem ovih ispita kreneš do dva tjedna prije ispitnog roka.

Sve je u organizaciji!

Organizacija i planiranje je pola posla. Dobro upravljanje vremenom pomoći će ti da gradivo savladaš bolje te da uistinu zapamtiš i razumiješ ono što učiš.

Još par trikova!

  • pokušaj uvijek učiti na istom mjestu
  • prije učenja skloni sve što bi te moglo omesti u učenju, odnosno stvari koje bi ti mogle skrenuti pozornost od onog bitnog – knjige!
  • za svaki dostignuti cilj po danima nagradi se kavom s prijateljima, dobrim filmom ili nečim što te veseli

Ukoliko ti ipak ne krene po planu, tu smo za tebe! Posjeti www.referada.hr/instrukcije i kontaktiraj nas! Sretno! ☺

Jesenski ispitni rokovi EFZG