Kako napisati diplomski u tjedan dana?

U Štreberaju smo kroz svo ovo vrijeme masu studenata ispratili od prvih, brucoških dana, pa sve do zadnjih godina studija. Pisanje diplomskog (čitaj: ili završnog) rada mnogima predstavlja jednu od najomraženijih aktivnosti.

Bez brige! Zato smo mi tu ta ti pokažemo kako to zapravo uopće nije težak zadatak, ako se dobro organiziraš. I da, istina je da su najbolji studenti uz naše savjete uspjeli napisati diplomski u samo tjedan dana. Pa stoga, krenimo redom.

Kroz naše dugogodišnje iskustvo smo naučili što studentima predstavlja najveći problem i na što troše najviše vremena, a mi smo eksperti za uštedu vremena. Prati naše savjete i napiši rad bez muke.

  • Samo kreni. Odmah se baci na posao, bez previše filozofiranja.
  • Pripremi se. Studenti najviše vremena troše zbog loše pripreme.
  • Word. Muke po studentu zvane uređivanje u Wordu. (čitaj dalje – imamo iznenađenje!)
  • Sistematizacija. Ne možeš pisati 3 poglavlja od jednom, piši jedno po jedno.
  • Citiranje. Na ovo studenti gube NAJVIŠE VREMENA. Nauči od nas kako se ubrzati.

SAMO KRENI!

Najbolji savjet koji ti možemo dati je da prestaneš izmišljati opravdanja za odgađanje pisanja rada. Znamo da sad zvučimo k’o tvoja mama, ali vjeruj nam da znamo o čemu pričamo. Uzmi si slobodan tjedan i baci se na posao. Potpuno je normalno da u samom startu imaš 1000 pitanja u glavi, ali zato su tu tvoj mentor, stariji kolege i (naravno) mi.

Ako negdje zapneš s prijavom teme, traženjem literature, istraživanjem, ili ti jednostavnu bude dosadno, slobodno nas kontaktiraj za individualne konzultacije oko tvog rada. (david@referada.hr)

NAPRAVI PLAN

Bez plana si potpuno izgubljen i taj osjećaj je zapravo ono što te najviše koči. Zato si napravi plan što ćeš raditi koji dan i drži se tog plana. Sadržaj rada će ti biti najbolji vodič za tvoj plan. Pogledaj primjer:

Priprema

Uzmi si prvi dan za pripremu svega i malo razmišljanja o tome što ćeš staviti u koje poglavlje. Neka ti prvi dan služi za traženje i čitanje literature. Najbolje ti je prvo krenuti od knjiga kako bi dobio širu sliko onoga o čemu pišeš, a poslije se koncentriraš na stručne i znanstvene članke.

Budi selektivan.

Ne moraš pročitati cijelu knjigu. Bitno je da brzo stekneš dojam što ti je bitno, a što nije. Nemoj trošiti previše vremena u startu da se ovaj korak ne bi odužio na 10 dana. Jedan radni dan ti je za ovo čisto dovoljan.

WORD DOKUMENT

Odmah si prvi dan pripremi Wordov dokument u koji ćeš pisati svoj rad. Izbaci loše navike neurednog nabacivanja citata po različitim dokumentima u kojima se ni sam ne možeš snaći. Odmah piši konačnu verziju rada.

Wooohoooo… Za ovaj dio smo se mi pobrinuli. Napravili smo ti predložak već gotovog rada u Wordu s hrpom korisnih savjeta. Objaviti ćemo ga uskoro.

Prati nas na Facebooku i saznaj čim ga objavimo.

POGLAVLJA

Ne lutaj!!!

Prvo poglavlje ti je uvod i njega pišeš zadnjeg. Ako se tvoj rad zove „Uloga pratećih vokala u modernoj narodnoj muzici“ prvo poglavlje će ti vjerojatno biti „Prateći vokali“, a prvo potpoglavlje „Pojmovno određenje pratećih vokala“.

Pazi da ne trošiš vrijeme na lutanje. Ako pišeš o pojmovnom određenju  pratećih vokala, onda pišeš samo o tome i istražuješ samo to. Ne dozvoli mislima da lutaju i drži se plana. U početku će ti biti možda malo teže, pa će ti za prvo poglavlje možda trebati 2-3 dana, ali ako se dovoljno dobro skoncentriraš, bez problema možeš napisati jedno poglavlje po danu.

SISTEMATIZACIJA

Tvoj završni rad bi trebao imati oko 40, a diplomski 60 stranica ukupno (uključujući popis literature i sve ostalo što ide u rad). Razmišljaj o tome koliko bi koje poglavlje trebalo imati stranica. Četvrto i peto (koja su uglavnom okosnica rada) poglavlje će ti  imati najviše stranica, svako po 20ak stranica, a ova prva dva uvodna (drugo i treće) po 5 do 10.

ISTRAŽIVANJE

Ako u radu imaš i empirijski dio, odnosno radiš neko istraživanje, to poglavlje će ti biti najvažnije i na obrani očekuj najviše pitanja o njemu. Prema našim iskustvima poglavlje s istraživanjem uglavnom imaju oko 25 stranica, pa si tako računaj da ti teorijski dio prije njega ukupno mora imati oko 30 stranica.

HINT: Istraživanje će ti uzeti najviše vremena. U tom slučaju kreni s empirijskim dijelom paralelno s teoretskim, kako bi uštedio na vremenu. U prijevodu, neka se ankete skupljaju dok pišeš teorijski dio.

 

Povezana tema: Kako započeti statističku analizu podataka?

 

CITIRANJE

Druga stvar koja ti oduzima puno vremena u pisanju diplomskog je uređivanje rada. Cijela poanta završnog i diplomskog rada je zapravo da pokažeš kako se znaš koristiti literaturom. Tvoj mentor će podjednako gledati sadržaj tvog rada kao i formu. Većina studenata se s uređivanjem rada namuči jednako kao i s pisanjem istog. Najviše vremena možeš uštediti upravo na tome. Forma rada se prvenstveno odnosi na sljedeće stavke:

  • Naslovna strana
  • Izgled rada (margine)
  • Tekst (font, veličina, prored…)
  • Citiranje
  • Popis literature

Od svega ovoga, tvoja briga će biti samo pravilno citirati literaturu. Sve ostalo ćeš naći u našem predlošku kada ga objavimo.

Kod citiranja ćeš morati naučiti gdje se pronalazi kvalitetna literatura i kako se ona ispravno citira. Ovo je posebna tema za sebe i nju ćemo obraditi u posebnom članku.

 

ZAPAMTI! Ako se dobro pripremiš, bez problema možeš napisati diplomski u tjedan dana. Zvuči cool? Onda se primi posla i prati nas za još puno korisnih savjeta.

 

Kako započeti statističku analizu?

[TEST] Saznaj koji stil učenja najbolje odgovara tvojoj osobnosti!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn